kulturni magazin

Tribina: Slučaj Gordogan – što se događa u Ministarstvu kulture?

Uredništvo časopisa Gordogan
i
prijatelji časopisa s Filozofskog fakulteta u Zagrebu

pozivaju Vas na tribinu koja će se održati u utorak 5. lipnja 2018. u 19 sati u vijećnici Filozofskog fakulteta. Tema tribine je:

Slučaj Gordogan – što se događa u Ministarstvu kulture?

Odluka Ministarstva kulture da nakon četrdeset godina izlaženja obustavi sufinanciranje časopisa Gordogan izazvala je dosta javnih odjeka. U njima se govorilo o kulturnim aspektima te odluke (pa je rečeno, na primjer, da se radi o „likvidaciji daleko najvažnijeg i najuglednijeg hrvatskog kulturno-književnog časopisa“, Miljenko Jergović, Jutarnji list, 13. 1. 2018). Mnogi komentatori spominjali su političku narav odluke („ideološka tiranija“, Branimira Lazarin, Bilten – regionalni portal, 2. 3. 2018).

Upozoravano je i na činjenicu da je sadašnja administracija ukinula potpore velikom broju drugih časopisa („nezapamćeni kulturocid“, Boris Postnikov, Novosti, 31. 3 2018). Prema našem izračunu godine 2011. kulturni časopisi u papirnatom obliku, bez novina za kulturu, dobili su oko 4 200 000 kn, dok je u 2018. iznos pao na 1 977 000 kn. Ministarstvo za takvu politiku ne daje nikakvo suvislo obrazloženje.

Udar na Gordogan stavljan je i u kontekst pogubnog odnosa prema filmu, kazalištu i drugim područjima.

Zbog svega toga prihvatili smo se organiziranja tribine na kojoj bi se razgovaralo o situaciji stvorenoj ponašanjem trenutne administracije u Ministarstvu kulture. Nadamo se da će tribina imati obilježja javnoga dijaloga i će se na njoj govoriti na temelju argumenata.

Iz vizure uredništva Gordogana moglo bi se preliminarno reći ovo:

legitimno je da pojedine administracije, ovisno o političkoj volji izraženoj na izborima, imaju različite preferencije. Razumljivo je i da pojedini ministri imaju različite razine kompetencije za svoj položaj.

No, s druge strane, ono što je uvela ministrica Nina Obuljen Koržinek kao uobičajenu praksu, zapravo je dosad bilo nepoznato. A društveno i kulturno je posve neprihvatljivo.

a.    iznošenje neistina na trajnoj osnovi
b.    nevjerojatan nered u radu tzv. stručnih službi (računovodstvo, urudžbeni zapisnik, arhiviranje „obveznih primjeraka“, sustavno neodgovaranje na dopise)
c.    načelno neprihvaćanje razgovora o kulturnim vrijednostima

Tribina će se snimati audio-aparaturom, transkript ćemo fragmentarno objaviti u slijedećem broju Gordogana.

Na tribini će govoriti: Neven Jovanović, Nenad Ivić, Božo Kovačević, Branko Matan, Zvonimir Dobrović te nekoliko osoba čiji pristanak još očekujemo.

E-dopisima pozvali smo ministricu Ninu Obuljen Koržinek i predstavnike za kulturu važnijih političkih stranaka: HDZ (Krešimir Partl), SDP (Bojan Glavašević), Živi zid, Most (Robert Podolnjak), Zagreb je NAŠ! (Naima Balić), Glas.

Kao podsjećanje na osnovne činjenice o „slučaju Gordogan“ stavili smo nekoliko tekstova na server, link: https://we.tl/l9UzgHADMT

Svi brojevi Gordogana objavljeni u posljednjih desetak godina besplatno su dostupni na našem portalu: http://www.gordogan.com.hr/gordogan/ (link: „Arhiv starih brojeva“).

Uz srdačan pozdrav,

za prijatelje časopisa s Filozofskog fakulteta
Neven Jovanović

za uredništvo časopisa
Branko Matan (sastavljač teksta ovoga poziva)

U Zgbu, 1. 6. 2018.

Komentiranje je zatvoreno.