kulturni magazin

Donacije za „Gordogan“

 

Ministarstvo kulture RH potkraj prošle godine donijelo je odluku kojom je časopisu „Gordogan“, nakon četrdeset godina izlaženja, obustavljeno sufinanciranje. Toj odluci prethodilo je višegodišnje postupno umanjivanje iznosa koji smo dobivali te istodobno potpuno odbijanje svih naših prijava na druge natječaje (za potpore izdavačima knjiga, za otkupe knjiga za knjižnice, za najbolje knjige, za potpore književnicima, za stimulacije autorima za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva).

Početkom veljače javno smo pozvali ministricu kulture i nadležno povjerenstvo da kažu zbog čega misle da „Gordogan“ više ne bi trebao izlaziti. Premda je slijedio niz izjava i komentara, do danas nismo dobili racionalan i na činjenicama utemeljen odgovor. Na apele brojnih pojedinaca koji su se javljali u medijima, pa i e-pismima izravno ministrici, apele u kojima se zagovarala promjena odluke, Ministarstvo se naprosto oglušilo. (Osnovne informacije dostupne su na našoj Facebook-stranici https://www.facebook.com/Gordogan-275080495850701/.)

Zbog svega navedenoga ne preostaje nam drugo nego da se obratimo svojim čitateljima i simpatizerima, kulturnoj javnosti uopće, s molbom za novčanu pomoć.

Svaka uplata:

1.    pomaže časopisu i njegovoj biblioteci da nastave s izlaženjem,
2.    čin je suprotstavljanja gušenju slobode kritičke javne riječi u nas.

Račun za uplate je račun izdavača časopisa, udruge koju su osnovali članovi uredništva („Novi Gordogan, udruga za kulturu“, Pantovčak 23, 10 000 Zagreb).

Broj računa, IBAN-a, glasi: HR8323600001102132373

Posrijedi su donacije, a imena donatora objavljivat ćemo u redovitim razmacima, jednom tjedno, na našem portalu (http://www.gordogan.com.hr/gordogan/) i na Facebook-stranici. Potkraj godine popis svih donatora bit će štampan u ovogodišnjem svesku časopisa.

Sve one koji ne žele da im imena budu objavljena molimo da nam to jave na našu e-adresu: casopis.gordogan@gmail.com.

Potkraj prosinca na portalu ćemo objaviti detaljno financijsko izvješće, uključujući račune, iz kojeg će se vidjeti kako smo utrošili donirana sredstva.

Posljednjih dana smo, nakon višegodišnje pauze, reaktivirali naš portal i na njemu su sada u pdf-obliku besplatno dostupni svi naši brojevi od godine 2009 (tj. od sveska 15-18, 2008-2009, do sveska 35-36, 2017, link „Arhiv starih brojeva“).

Na isti način dostupno je i nekoliko knjiga iz biblioteke časopisa. To su knjige Nenada Ivića „Napulj i druga imaginarna mjesta“ (2009) i „Grč Sirene; Stihovi u ‘Gordoganu’ 2003-2013“ (2014) te Ladislava Tadića „Časopis ‘Gordogan’; Bibliografija 1979-2013“ (2015). Link: „Biblioteka Gordogan“.

Hvala svima koji su nas do sada podupirali, hvala onima koji će to činiti u buduće.

Za uredništvo i udrugu
Branko Matan

 

U Zagrebu, 11. 4. 2018.

Komentiranje je zatvoreno.